Det er montert batteripakke med lader og batteri i vogna, men et problem er at batteriet blir utladet om det er lenge mellom hver gang vognen brukes. Det kan selvfølgelig avhjelpes ved å montere en hovedbryter på batteriet, men jeg kunne tenke meg å ha muligheten til å få ladet batteriet når vi ikke er der.
Nytten av dette kan selvfølgelig diskuteres, men det er uansett gøy og gjøre det og å få det til. smiley Nå har jeg jo strøm til en sms-sender for temperatur, bilde, etc, om jeg vil installere noe slikt. blush

 

En måte å gjøre det på, siden vi ikke får lov til å ha konstant 220V tilkoblet, er å installere solcellepanel.

Har derfor kjøpt inn et lite 50 watt solcellepanel fra Kina(eBay), inkludert regulator. Ca 1.000 NOK fritt tilsendt.

Jeg ønsker ikke å gjøre noen inngrep i selve vogna, bruker tilhengerkontakten for å lade, ved at pinne 9-10(+) og pinne 11-13(jord, -) kobles til solcellepanelet.

Har satt inn en regulator og satt spenningen til 14.4 Volt. Dette burde gi god lading. Inn fra panelet var det rundt 20 Volt.


Var litt opptatt av å få plassert panelet litt diskre og slik at det ikke ble dekket av snø. Plasserte panelet innenfor forteltet. Det er da utsatt for sol det meste av dagen og burde gi nok strøm til å vedlikeholdslade batteriet.


Panelet passer godt inn i forteltet.


Et par lister og strips holder det hele på plass. Her er regulatoren montert i en liten boks. Skal feste dette litt bedre etterhvert.

 

Koblingsskjema fra Hobby.

 
Kabelsiden på skjøtekontakten til tilhengerkontakten. Her er 9 og 10 koblet til + og 13 og 11 koblet til -, ladestrøm og styringsstrøm.


Ladning fra solcellepanelet pågår. Ikke store strømmen, men det var vel en sky eller to. Nederst til venstre vises det at det er strøm på ladekontakten.


I serie med panelet har jeg montert en spenningsregulator som er satt til 14.4 V konstant ut. $13.10 på eBay fra Kina.


I serie med panelet har jeg montert en kombinert spenning og strømmåler. $22.98 på eBay, fra Kina.


I serie har jeg også montert en spenningsvakt. Kutter strømmen når den synker under 10.5V. $33 på Ebay fra Sør-Afrika.

Om det er nødvendig med spenningsvakten vet jeg ikke helt, men vi prøver med det inntil videre. Mulig den bør justeres til å kutte ved en litt høyere spenning. Ved 14.4V spenning, ladet batteriet OK. Ble spenningen rundt og under 13.4 V, begynte releene i styringen i vogna å koble ut solcelle-panelet.

 Her et par innlegg fra caravaforum om dette:

http://caravan.talk-forums.com/t4589-kobling-av-hengerkontakt-til-hobby-2011-med-booster#245160

http://caravan.talk-forums.com/t4523-vedlikeholdslading-vognbatteri-med-solcelle-via-vognkontakt#244809